Kupuj bezpośrednio od rolnika
W przypadku żywności dostępnej w hipermarketach, często mamy do czynienia z warzywami i owocami sprowadzanymi z poza Polski, natomiast krajowe produkty rolne pochodzą przeważnie od największych i najtańszych dostawców w kraju. Podstawowym czynnikiem decydującym o atrakcyjności produktu w sklepach wielkopowierzchniowych jest cena. Na niską cenę mogą sobie pozwolić tylko więksi dostawcy, którzy nie stronią od agrochemii. Dodatkowo wypierają z rynku małych rolników, którzy nie są w stanie obniżyć ceny swoich warzyw i owoców.
 
Paczka od rolnika to…
  

Jakość i cena
 
Dużym plusem paczek od rolnika jest zarówno jakość jak i cena warzyw i owoców, które nie są uprawiane z użyciem dużej ilości chemicznych nawozów i środków ochrony roślin. Rolnicy często sprzedają w ten sposób produkty rolne, które uprawiają w sposób tradycyjny na własne potrzeby. Nadmiar płodów z powodzeniem mogą rozdysponować w paczkach dla klientów stawiających na jakość. Cena takich produktów nie jest wysoka. Eliminujemy w tym przypadku marżę pośredników i koszty magazynowania i uzyskujemy cenę zadowalającą zarówno rolnika jak i konsumenta. Dochodzimy więc do momentu, w którym paczka od rolnika staje się też opłacalną alternatywą do zakupów w hipermarketach również ze względu na niską cenę.
 
Lokalność
 
Kolejnym argumentem przemawiającym za paczkami od rolnika jest lokalność produktów. Podczas gdy warzywa dostępne na półkach hipermarketów przejeżdżają nieraz tysiące kilometrów (ziemniaki z Maroka, pomidory z Hiszpanii a czosnek nawet z Chin) w przypadku paczek od rolnika dystans nie przekracza zazwyczaj stu kilometrów. W ten sposób przyczyniamy się do zmniejszenia zużycia zasobów naturalnych i tym samym zanieczyszczeń generowanych przy transporcie na dużych odległościach.
 
Różnorodność
 
Oprócz warzyw i owoców, za pomocą paczek od rolnika, można również kupić nabiał, bakalie, zboża, rośliny strączkowe oraz kiszonki. Dla osób bardziej wymagających są w ofercie certyfikowane ekologiczne warzywa i owoce.
 
Sezonowość
 
Spożywanie sezonowych warzyw i owoców pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Świeże, sezonowe warzywa zawierają bardzo dużo łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów. Żyjąc w danym klimacie, nasz organizm jest zestrojony z cyklami przyrody. Oczywiście dzisiejsze czasy umożliwiają nam dostęp do praktycznie każdego warzywa i owocu o każdej porze roku. Niestety są one odpowiednio spreparowane aby przetrwać transport i długi pobyt w magazynie. Dlatego konsumowanie żywności przechowywanej na zimę starymi sposobami takimi jak kiszenie ogórków i kapusty jest lepsze dla naszego organizmu niż spożywanie egzotycznych owoców cytrusowych. Spożywanie sezonowych warzyw i owoców umożliwia naszemu organizmowi skumulowanie i zmagazynowanie substancji niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania.
 
Oszczędność czasu i eliminacja odpadów
 
Taka forma zakupów oszczędza również nasz czas. Wystarczy zamówić paczkę przez internet a zostanie ona dostarczona na wskazany adres. Eliminujemy również tym sposobem zbyteczne opakowania, które są nieodzowne w przypadku zakupów w hipermarkecie.
 
Relacje z producentem
 
W dzisiejszych czasach, w którym relacje społeczne są zachwiane z powodu bezosobowych kontaktów w sklepach wielkopowierzchniowych, niemałe znaczenie ma kontakt z producentem. Bezpośrednio od rolnika, który dostarcza nam paczkę możemy się dowiedzieć skąd pochodzą produkty rolne, które nabywamy, w jaki sposób są uprawiane a nawet otrzymać informację na temat krowy, od której jest mleko: „Nabywaną bezpośrednio żywność można identyfikować z konkretnym już nie tylko rolnikiem ale polem na którym wyrosła (warzywa), drzewem z którego została zerwana (owoce), czy zwierzęciem od którego została pozyskana (mleko)”.*
 
Gdzie znaleźć i jak to działa?
 
Projekt odrolnika.pl oferuje dostawy indywidualne na terenie: Krakowa, Katowic, Jaworzna i Tarnowa oraz miejscowości położonych w odległości do 30 km od tych miast są realizowane za pomocą transportu własnego. Do pozostałych województw, paczki są wysyłane przez kuriera. W województwach: dolnośląskim, mazowieckim, łódzkim, świętokrzyskim oraz podkarpackim w niedalekiej przyszłości będzie możliwość robienia zakupów prosto z gospodarstwa.
 
Wszystkie produkty z „Zielonego pola” pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych. Na terenie Krakowa i Zakopanego oraz wzdłuż trasy między tymi miastami istnieje możliwość dostawy do domu. W przypadku innych miejsc trzeba się umówić na dogodny sposób transportu -
 
Aby kupować produkty trzeba się zarejestrować na stronie internetowej, wybrać pozycje, które nas interesują i zatwierdzić, podobnie jak to się odbywa w innych sklepach internetowych.
 
Kooperatywy spożywcze
 
Odrębną formą zakupów produktów roślinnych jest kooperatywa spożywcza. Takie inicjatywy funkcjonują już w Warszawie, Lublinie, Łodzi oraz Gdańsku, i są skierowane do ludzi, którzy chcą budować sprawiedliwą, demokratyczną i ekologiczną gospodarkę oraz chcą jeść zdrową żywność za sprawiedliwą cenę. Tym sposobem tworzą sieć współpracy producentów i konsumentów, w której celem jest zaspokajanie potrzeb, a nie zysk. Starają się, aby kupowane przez nich produkty w coraz większym stopniu pochodziły z upraw ekologicznych, spełniały standardy etyczne, omijały pośredników i zachowywały niską cenę.
 
Kooperatywa to nie tylko tanie i ekologiczne zakupy – ale także przedsięwzięcie społeczno-polityczne. Oprócz zaspokajania potrzeb żywieniowych działa jako instytucja socjalno-oświatowa. Wspólne oszczędności – 10% od sumy zakupów każdej z osób – trafiają do funduszu gromadzkiego. Finansowana jest z niego pomoc socjalna, a także działalność edukacyjna.
 
Jak działa kooperatywa?
 
Na stronie Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej widnieje opis w siedmiu punktach.
1. robimy zakupy raz na 2 tygodnie
2. członkowie spółdzielni składają zamówienia przez stronę internetową
3. osoby odpowiedzialne w danym tygodniu za zakupy drukują przygotowaną przez oprogramowanie listę zakupową i kupują towary na giełdzie rolnej
4. po powrocie wprowadzamy do komputera dane o uzyskanych na giełdzie cenach
5. oprogramowanie pokazuje, ile każdy/każda z nas zapłacił/a za swoje zakupy (doliczając koszt transportu i 10% na fundusz gromadzki)
6. wspólnie rozdzielamy zakupy i zbieramy pieniądze
7. wyznaczamy termin kolejnych zakupów i osoby, które pojadą na giełdę rolną
 
Kooperatywę spożywczą może założyć każdy! Wystarczy dosłownie kilka osób.
 
Jak to wygląda w innych krajach?
 
Interesującą ofertę „slaughter-free” można znaleźć w Anglii. Farmaround Organic oprócz warzyw i owoców oferuje mleko oraz jaja od zwierząt, które nie tylko żyją na wolnym wybiegu i są karmione w sposób naturalny, ale również dożywają starości i umierają śmiercią naturalną. Może to być rozwiązanie dla wegetarian, którzy spożywają nabiał, lecz nie chcą przyczyniać się do cierpienia i zabijania zwierząt.
 
Riverford organic veg oprócz standardowych paczek oferuje zestaw wraz z instrukcją do własnej uprawy warzyw, ziół i kwiatów.
 
Growing Communities zachęca do zaangażowania się w lokalny rozwój rynku rolniczego. Każdy może się udzielać i pomagać aby żywność była produkowana w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Jest tu kładziony maksymalny nacisk na niezależność w żywieniu i lokalność produktów. Jest to o tyle ciekawe, że nie mamy tu do czynienia z polem uprawnym na wsi lecz działkami i ogrodami w mieście. Mile wiedziani są wolontariusze, którzy mogą pomagać w pracy przy uprawach przez dwie godziny dziennie. Dzięki pracy ludzi oraz zbytecznym transporcie, stopa węglowa warzyw uprawianych na terenie miasta i spożywanych przez jego mieszkańców jest praktycznie zerowa.
 
 
Współpraca: Andrzej Żwawa
 
 

* http://odrolnika.pl/projekt.html
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie