Legalna żywność lokalna - podpisz petycję!
Czwartek, 04.07.2013. Maria
Legalna żywność lokalna - podpisz petycję!
Żywność jest dobrem podstawowym, a dobre, zdrowe jedzenie podstawową potrzebą człowieka. Jej zaspokojenie decyduje nie tylko o stanie zdrowia i formie fizycznej osoby, lecz także o jej godności oraz dobrostanie. Swoboda wytwarzania i wprowadzanie na rynek z pierwszej ręki bezpiecznej żywności jest podstawowym sposobem zaspokojenia tej potrzeby.
Podpisz petycję na rzecz zalegalizowania sprzedaży żywności lokalnej z "pierwszej ręki" >>
 
 
Dzisiaj zgodnie z prawem nie możemy kupić bezpośrednio od wytwórcy, który nie prowadzi firmy, takich produktów jak: dżemy, konfitury, soki, przetwory domowe, przeciery, mąki, kasze, chleb, mięsa surowe (poza drobiem, zajęczakami i dziczyzną), wędliny, pasztety, oleje, domowe nalewki, cydry, wina… a przecież nie każdy czuje się przedsiebiorcą.
 
Jednocześnie sprzedaż z pierwszej ręki wszystkich produktów żywnościowych - czy to płodów rolnych, czy przetworów owocowych, czy zwierzęcych - jest prowadzona powszechnie w szarej strefie.
 
Zmiany legislacyjne oraz bardziej jednoznaczne i racjonalne interpretacje obecnie obowiązujących przepisów są niezbędne dla umożliwienia bezpośredniego dostępu do dynamicznie rozwijającego się rynku żywności małym gospodarzom rolnym i wytwórcom żywności, w tym ekologicznym.
 
Fundacja Partnerstwo dla Środowiska oraz Małopolska Izba Rolnicza, opierając się na doświadczeniach małopolskich postulują, by:
 
1) Ułatwić dostęp do legalnego rynku lokalnej żywności dla rolników i innych wytwórców (w rozumieniu nie-przemysłowych producentów) w formie zalegalizowania sprzedaży z pierwszej ręki zarówno nieprzetworzonych, jak i przetworzonych produktów żywnościowych w ograniczonych ilościach.
 
2) W zakresie przetwórstwa mleka, wprowadzić możliwość legalnego wytwarzania serów twarogowych, serów twardych oraz masła i jogurtów z mleka niepasteryzowanego bezpośrednio przez hodowców w ramach już prowadzonej działalności rolniczej, bez konieczności tworzenia przedsiębiorstwa i rejestrowania dodatkowej działalności gospodarczej. Wielkość tej produkcji powinna być określona obowiązującymi obecnie limitami tj. 1 000 l mleka na tydzień, przy założeniu że:
 
· 5,5-8,8 l mleka = 1 kg twarogu,
 
· 10-12 l mleka = 1 kg sera twardego,
 
· 60 l mleka = 2,6 kg masła.
 
3) Wprowadzić możliwość legalnej sprzedaży chleba wypiekanego w domu w oparciu o tradycyjne i regionalne receptury, na bazie mąki i innych surowców pochodzących z własnego gospodarstwa, z zachowaniem limitu sprzedaży:
 
· wypiekanie chleba – do 100 kg /tydzień.
 
4) Wprowadzić możliwość legalnej sprzedaży z pierwszej ręki mięsa surowego, rozebranego ze zwierząt pochodzących z własnej hodowli - w ramach działalności rolniczej, bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej. Przynajmniej w odniesieniu do mięsa wołowego, cielęciny i jagnięciny.
 
· limit – do ustalenia.
 
5) Wprowadzić możliwość legalnej sprzedaży własnych nalewek, win i cydrów wytworzonych w gospodarstwie w oparciu o tradycyjne i regionalne receptury, wytwarzanych z  surowców pochodzących z własnego gospodarstwa, z zachowaniem limitu sprzedaży:
 
· produkcja nalewek – do 18% alkoholu w oparciu o legalnie zakupiony spirytus – limit 500 l /rok;
 
· produkcja wina lub innych przetworów określonych w Ustawie z 12 maja 2011 r. „o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina” - w stosunku do gospodarstw posiadających własne uprawy winorośli wprowadzić należy limit produkcji bez VAT-u do 2 000 l /rok, lub należy wprowadzić zwolnienia podatkowe na okres np. 5 lat.
 
Proponowane zmiany legislacyjne:
 
1. Zebranie w jednym akcie prawnym napisanym prostym, zrozumiałym językiem wszystkich wymogów - z różnych dziedzin - regulujących kwestie wytwarzania na cele sprzedaży z pierwszej ręki i prowadzenia sprzedaży z pierwszej ręki żywności (surowców i produktów przetworzonych i nieprzetworzonych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego).
 
W treści uwzględnienie przynajmniej przedstawionych powyżej priorytetów 1,2,3.
 
2. Dopuszczenie do sprzedaży z „pierwszej ręki” i zebranie każdorazowo w szczegółowym odrębnym rozporządzeniu wszystkich wymogów dot.:
 
2a. – sprzedaży z pierwszej ręki chleba wypiekanego w domu.
 
2b. – sprzedaży z pierwszej ręki mięsa surowego ze zwierząt z własnej hodowli.
 
2c. – sprzedaży z pierwszej ręki domowych nalewek, cydrów i win.


Podpisz petycję na rzecz zalegalizowania sprzedaży żywności lokalnej z "pierwszej ręki" >>
 
Komentarze
jacek byt 09.07.2013 23:47
ocywiscie na tak , inaczej beda nas karmic wedlug wlasnych recept .
Hubert Gawryś 05.07.2013 00:00
Nalewka do 18% alkoholu to żart rodem z win siarkowych. Proszę dokładniej sprawdzić definicję nalewki i jej zawartość alkoholu.
adam budyłowski 04.07.2013 22:36
Jestem za wprowadzeniem zmian legislacyjnych umożliwiających sprzedaż z pierwszej ręki.