Kakaowóz w Krakowie - Lokalnie i sprawiedliwie!
Poniedziałek, 29.09.2014. Maria
Kakaowóz w Krakowie - Lokalnie i sprawiedliwie!
Uwielbiasz czekoladę? Chcesz by jej smak cieszył także jej producentów? Jako konsumenci możemy to wspólnie osiągnąć! Zapraszamy na niesamowite wydarzenie do Krakowa!
W ramach europejskiej kampanii na rzecz sprawiedliwej czekolady „Make Chocolate Fair”, przez trzy miesiące po Europie krąży ChocoMobile. W Polsce ChocoMobile został nazwany Kakaowozem, a organizatorami jego trasy są: Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie oraz Koalicja Sprawiedliwego Handlu.
 
W sobotę 11 października, dzięki współpracy z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska, Stowarzyszeniem PODGORZE.PL, Kakaowóz będzie gościem Targu Pietruszkowego. To cosobotnia impreza, podczas której można nabywać wysokiej jakości produkty wprost od małopolskich rolników ekologicznych i tradycyjnych realizowana w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska.
 
Miejsce: Targ Pietruszkowy, pl. Niepodległości (obok Korony, przy ul. Kalwaryjskiej)
 
Czas: Sobota 11 października 2014 w godz. 09:00-16:00
 
KRAKOWSKI PRZYSTANEK KAKAOWÓZU TO:
- gorąca fontanna ze sprawiedliwą czekoladą do degustacji
- zabawy dla dzieci (malowanie twarzy, robienie tatuaży z czekolady, odbijanie stempelków, robienie znaczków-przypinaczków)
- możliwość przebrania się i pomalowania do fotografii z „dymkami” zawierającymi hasła dot. etycznej czekolady
- konkurs na przepis kulinarny wykorzystujący produkty lokalne oraz sprawiedliwą czekoladę/kakao
- wielka nadmuchiwana makieta czekolady
- mini wystawa (banery, drzewko kakaowca)
- gra edukacyjna
 
Nie zabraknie naklejek, balonów, koszulek i toreb z hasłami, baniek mydlanych i kolorowej mgły.
 
Przede wszystkim jednak zbierane będą podpisy pod petycją o wprowadzenie sprawiedliwych zasad na światowym rynku kakao.
 
O CO CHODZI?
Ponad 90% kakao konsumowanego w Europie pochodzi z Afryki Zachodniej, gdzie stanowi źródło utrzymania dla ok. 20 milionom rolników i ich rodzin. Podczas gdy dochody międzynarodowych firm zajmujących się produkcją czekolady wciąż rosną, rolnicy muszą przeżyć za mniej niż 1,25 dolara dziennie, czyli sumę poniżej progu wyznaczającego skrajne ubóstwo. Rodzi to takie problemy jak wykorzystywanie pracy dzieci przy uprawach kakao, niebezpieczne warunki pracy, brak dostępu do edukacji i opieki zdrowotnej, a także degradację środowiska przyrodniczego.
 
Dlatego domagamy się od koncernów czekoladowych:
  • Respektowania praw człowieka i praw pracowniczych w całym łańcuchu produkcji kakao i odrzucenie wykorzystywania pracy dzieci
  • Zagwarantowania uczciwej zapłaty dla rolników i pracowników farm kakaowych
  • Przyjęcia niezależnej certyfikacji i systemu monitoringu
  • Zwiększenia możliwości rolników kakao do tworzenia zrównoważonych i zróżnicowanych upraw
Kontakt dla mediów i wolontariuszy:
Andrzej Żwawa
tel. 48 603363721
email: andrzej.zwawa@fairtrade.org.pl
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie
Podobne artykuły
Etyczna czekolada - walentynkowa alternatywa
Z okazji Walentynek - kilka słów na temat kultowej brązowej tabliczki. Garść gorzkiej prawdy i rozwiązań. A nawet jeśli nie jesteście fan(k)ami tego amerykańskiego święta, zwykły dzień też zasługuje, aby umilić go rozpływającą się w ustach - sprawiedliwą - czekoladą.
Gorzki smak czekolady. Podpisz petycję!
Jeśli uwielbiasz czekoladę, ta prawda może być zbyt gorzka do przełknięcia. Podczas, gdy światowy rynek wyrobów czekoladowych stale rośnie, przynosząc coraz większe zyski, a w większości produkcja, jak i konsumpcja czekolady odbywa się w krajach Globalnej Północy (przeciętny Europejczyk czy Amerykanin (z USA) zjada jej średnio 5,2 kg rocznie!), niewiele uwagi poświęca się kiepskim warunkom produkcji jej podstawowego składnika – kakao.