#Uciesz banana! Majówka Fairtrade w Krakowie
Wtorek, 18.04.2017. Katarzyna Salus
#Uciesz banana! Majówka Fairtrade w Krakowie
Chcesz się uśmiechnąć szeroko tej wiosny, być fair i kupować odpowiedzialnie? Przyjdź na Majówkę Fairtrade, którą organizujemy z okazji Światowego Dnia Sprawiedliwego Handlu. 13 maja, w sobotę, w Restauracji Veganic (ul. Dolnych Młynów 10), przez cały dzień będziemy mówić o tym, jak kupować świadomie odpowiedzialnie.
Na najmłodszych będą czekały bananowe warsztaty kulinarne i malowanie buziek, konkursy z nagrodami i inne ciekawe psoty. Starszych zapraszamy na warsztat kulinarny z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem, czyli parą artystów i zapalonych kucharzy. Jola Słoma i Mirek Trymbulak są autorami książek kucharskich oraz serii programów kulinarnych. Możecie zobaczyć ich m.in. w programie ATELIER SMAKU. Nasi goście zdradzą Wam swój sekretny przepis na bananowy chlebek i pokażą, jak z produktów Fairtrade dostępnych na polskim rynku (banany, kakao czy cukier) przygotować proste i zdrowe przekąski.
 
Dla łasuchów przygotowaliśmy jeszcze jedną niespodziankę. W ogródku stanie namiot z kultowymi lodami Ben&Jerry’s – pierwszymi lodami z certyfikatem Fairtrade, które od niedawna dostępne są również w Polsce.
 
 
Zapraszamy również na  pokaz filmów i slajdów z plantacji bananów Fairtrade w Ekwadorze. O warunki pracy na plantacjach i codzienność rolników będziecie mogli zapytać naszych gości, którzy przyjadą do Was aż z Ekwadoru: Fabioli del Rosario Ramón San Martín, prezeski SPO Asociacion El Guabo – stowarzyszenia małych producentów z Ekwadoru oraz Lianne Zoeteweij, która kieruje sprawami handlowymi w tej organizacji.
 
ROZKŁAD JAZDY:
 
:: 12.00 Start!
:: 12.00 – 14.00 Warsztaty kulinarne i atrakcje dla dzieci, malowanie buziek
:: 14.00 – 15.30 Słoma&Trymbulak – warsztat kulinarny
:: 16.00 – 17.30 „Pocztówki z Ekwadoru” – pokaz slajdów i filmików z plantacji bananów w Ekwadorze. Rozmowa z gośćmi z Ekwadoru
 
PONADTO:
 
Gra edukacyjna Kupuj Odpowiedzialnie (nagrody!), Fotościanka, Wystawa zdjęć z plantacji bananów z Ekwadoru, Kamerunu i Kostaryki, Banany Fairtrade, Lody Ben&Jerry's, Kawa Fairtrade.
 
Oprawa muzyczna: DJ Meff
 
Partnerem wydarzenia jest Stowarzyszenie Spożywo.
 
Patroni Medialni:
 

Wydarzenie jest finansowane ze środków Unii Europejskiej, Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego oraz programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w 2017 r.
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie
Podobne artykuły
Uciesz banana! Sprawdź, jaka historia kryje się za przegiętym owocem.
W ciągu jednej godziny Miguel, pracownik plantacji bananów w Ekwadorze zarobił ok. 1 euro. W takim samym czasie, Dieter Schwarz, właściciel Lidla, sieci sprzedającej banany zerwane przez Miguela, zarobił ponad 180 tysięcy euro. Przegięcie?
Twój podpis działa! Pierwsze efekty naszej kampanii w Kostaryce i Ekwadorze
Pestycydy, głodowe pensje, wyzysk: pracownicy plantacji w Ekwadorze i Kostaryce harują, aby wyprodukować świeże banany i ananasy, trafiające na półki naszych supermarketów. W naszej ogólnoeuropejskiej kampanii skierowanej do Lidla ponad 75 tysięcy ludzi podpisało się pod petycją domagając się godziwych płac, ochrony zdrowia i praw związkowych pracowników plantacji. Są już pierwsze efekty naszej kampanii: dwóch dostawców Lidla zaczyna zmieniać warunki na swoich plantacjach.
Samolot rozpyla pestycydy pracownikom do talerza
Opryski toksycznymi pestycydami są wykonywane na plantacjach bananów w czasie, gdy przebywają na nich pracownicy. Jeden z nich ma już dość: filmuje po kryjomu jak samolot opryskujący plantacje przelatując nad otwartą stołówką, podczas gdy pracownicy jedzą w niej posiłek. Za pomocą tego filmu chce zwrócić uwagę na łamanie swoich praw. Firmy zarządzające plantacjami muszą pozwolić na tworzenie na nich organizacji pracowniczych, tak by pracownicy mogli zacząć wreszcie walczyć o swoje zdrowie i prawa!
Od dawna marzymy, by banany Fairtrade były dostępne w regularnej sprzedaży w sklepach w naszym kraju. Przeprowadziliśmy badanie, w którym staraliśmy się oszacować dostępność bananów z certyfikatem Fairtrade i możliwości działań, które przyczynią się do zwiększenia obecności tego asortymentu w Polsce. 
Nie mają umów o pracę, ubezpieczenia czy urlopu macierzyńskiego. Jak uda im się dostać pracę, to muszą podpisać oświadczenie, że nie są w ciąży. Na plantacjach spędzają blisko 14 godzin dziennie, będąc narażone na ciągły kontakt z pestycydami niszczącymi ich skórę i zdrowie.
Zastraszanie, codzienny kontakt z pestycydami, ciężka, dwunastogodzinna praca za kwotę niewystarczającą na utrzymanie, to chleb powszedni pracownic i pracowników plantacji bananów. To właśnie z takich plantacji owoce trafiają do naszych sklepów.