Fairtrade daje siłę. Przykład współpracy drobnych producentów bananów, w ramach spółdzielni ASOGUABO w Ekwadorze
Czwartek, 18.05.2017. Katarzyna Salus
Fairtrade daje siłę. Przykład współpracy drobnych producentów bananów, w ramach spółdzielni ASOGUABO w Ekwadorze
Fot. Maciek Zygmunt
Ekwadorska spółdzielnia ASOGUABO działa od niemal 20 lat. Założyło ją 14 producentów, którzy chcieli sprzedawać swoje produkty klientom z Europy czy USA, bez pobierających prowizję pośredników. Taki cel trudno osiągnąć małym, pojedynczym producentom, jednak działając wspólnie mieli szansę. Udało się. Pierwszy kontener bananów Fairtrade wyruszył do Europy w październiku 1998 r.  

Dziś ASOGUABO to przede wszystkim spółdzielnia 125 małych producentów, 30% z nich to kobiety. Uprawiają banany w swoich małych gospodarstwach na południu Ekwadoru, gdzie w miasteczku El Guabo mieści się siedziba spółdzielni. ASOGUABO jest organizacją non-profit. Wszelkie fundusze przeznaczane są na bieżącą działalność i rozwój.

Pozwalamy przetrwać małym producentom. W pojedynkę często są ofiarami inwazji dużych plantacji, które wypychają ich z rynku. Poddani presji, w rezultacie sprzedają swoje gospodarstwa i stają się pracownikami wielkich plantacji, często przy uprawie bananów na ziemi, która wcześniej należała do nich. Dzięki ASOGUABO pozostają producentami.” – wyjaśnia Lianne Zoeteweij, administratorka spółdzielni.

Od początku swojej działalności ASOGUABO produkuje banany Fairtrade. Dziś ten certyfikat ma 100% owoców ze spółdzielni. 50% posiada dodatkowo certyfikat rolnictwa ekologicznego. Spółdzielnia obrała sobie ambitny cel „zmienić rynek bananów”. W związku z tym stawia na klientów mogących zapewnić dużą skalę sprzedaży. Banany z ASOGUABO trafiają do supermarketów i sklepów w Europie, Kanadzie, Nowej Zelandii i USA. Pulpę bananową do swoich produktów kupuje od ASOGUABO producent lodów Ben&Jerry’s.

SYTUACJA PRODUCENTÓW I PRACOWNIKÓW

Kiedy jako wdowa przyjechałam do El Guabo wciąż musiałam prosić o pracę by zarobić na utrzymanie dzieci, dziś sama daję pracę innym” - mówi Marcelina Agurto, 81-letnia producentka bananów Fairtrade.

Standardy Fairtrade i rolnictwa ekologicznego wymagają spełniania wysokich kryteriów społecznych i ochrony środowiska. Wpływa to korzystnie także na pracowników certyfikowanych gospodarstw i plantacji. Wiele osób jest chętnych do pracy w gospodarstwach i na plantacji producentów z ASOGUABO.

Przyciąga ich przede wszystkim zdrowe środowisko pracy, bez ciągłego narażania się na kontakt z trującymi pestycydami, ubezpieczenie, którego często nie zapewniają wielkie plantacje, 5-dniowy, 40-godzinny tydzień pracy, w przeciwieństwie do 6 dni na wielkich plantacjach, oraz 15 dni płatnego urlopu” - wyjaśnia Segundo Cańar, członek zarządu spółdzielni.

Oprócz tego liczy się stała pensja. Pracownicy w ASOGUABO w razie potrzeby mają zapewnione środki ochrony osobistej i szkolenia BHP. Stali pracownicy plantacji i gospodarstw mają także ubezpieczenie społeczne i zdrowotne.

W kwietniu 2017 r. odwiedziliśmy spódzielnię ASOGUABO. Rozmawialiśmy z członkami zarządu i z drobnymi producentami. Owocem tych rozmów jest raport "Fairtrade daje siłę.
Przykład współpracy drobnych producentów bananów, w ramach spółdzielni ASOGUABO w Ekwadorze". Raport jest dostępny w wersji polskiejangielskiej.

Poniżej zobaczycie film, który nakręciliśmy podczas naszej wizyty.

 

Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie
Podobne artykuły
#Uciesz banana! Majówka Fairtrade w Krakowie
Chcesz się uśmiechnąć szeroko tej wiosny, być fair i kupować odpowiedzialnie? Przyjdź na Majówkę Fairtrade, którą organizujemy z okazji Światowego Dnia Sprawiedliwego Handlu. 13 maja, w sobotę, w Restauracji Veganic (ul. Dolnych Młynów 10), przez cały dzień będziemy mówić o tym, jak kupować świadomie odpowiedzialnie.
Uciesz banana! Sprawdź, jaka historia kryje się za przegiętym owocem.
W ciągu jednej godziny Miguel, pracownik plantacji bananów w Ekwadorze zarobił ok. 1 euro. W takim samym czasie, Dieter Schwarz, właściciel Lidla, sieci sprzedającej banany zerwane przez Miguela, zarobił ponad 180 tysięcy euro. Przegięcie?
Chcesz kupować fair? Wyślij list do polskich supermarketów i domagaj się produktów Fairtrade w każdym sklepie
Kawa, herbata, czekolada, banany, wina czy tekstylia. Kupujemy te produkty stale i chcemy wiedzieć, że zostały wyprodukowane w sposób etyczny. Uważamy, że popularne sieci dyskontowe powinny zapewnić swoim klientom stały dostęp do produktów Fairtrade.
Pestycydy, głodowe pensje, wyzysk: pracownicy plantacji w Ekwadorze i Kostaryce harują, aby wyprodukować świeże banany i ananasy, trafiające na półki naszych supermarketów. W naszej ogólnoeuropejskiej kampanii skierowanej do Lidla ponad 75 tysięcy ludzi podpisało się pod petycją domagając się godziwych płac, ochrony zdrowia i praw związkowych pracowników plantacji. Są już pierwsze efekty naszej kampanii: dwóch dostawców Lidla zaczyna zmieniać warunki na swoich plantacjach.
Opryski toksycznymi pestycydami są wykonywane na plantacjach bananów w czasie, gdy przebywają na nich pracownicy. Jeden z nich ma już dość: filmuje po kryjomu jak samolot opryskujący plantacje przelatując nad otwartą stołówką, podczas gdy pracownicy jedzą w niej posiłek. Za pomocą tego filmu chce zwrócić uwagę na łamanie swoich praw. Firmy zarządzające plantacjami muszą pozwolić na tworzenie na nich organizacji pracowniczych, tak by pracownicy mogli zacząć wreszcie walczyć o swoje zdrowie i prawa!
Od dawna marzymy, by banany Fairtrade były dostępne w regularnej sprzedaży w sklepach w naszym kraju. Przeprowadziliśmy badanie, w którym staraliśmy się oszacować dostępność bananów z certyfikatem Fairtrade i możliwości działań, które przyczynią się do zwiększenia obecności tego asortymentu w Polsce.