Wrzuć BANANA do plecaka swojego dzieciaka!
Wtorek, 29.08.2017. Maria Huma
Wrzuć BANANA do plecaka swojego dzieciaka!
Fot. Maciej Zygmunt
Rozpoczyna się kolejny rok szkolny, a wraz z nim wraca problem odżywiania się dzieci i młodzieży. Dietetycy biją na alarm, że wciąż rośnie grupa otyłych dzieci w Polsce. Według raportu Instytutu Żywności i Żywienia z 2015 roku, ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce cierpi na nadwagę lub otyłość. Często wynika to z braku wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie oraz Fundacja Szczęśliwi Bez Cukru zachęcają do wprowadzenia do jadłospisu dziecka zdrowych przekąsek. Dobrym przykładem jest banan – bestseller wśród owoców. Prosty, łatwo dostępny oraz pełen energii, znakomicie może zastąpić słodką bułkę lub batonika i być zdrowym uzupełnieniem diety.
 
Eksperci z Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru od kilku lat prowadzą działania edukacyjne obejmujące zarówno dorosłych jak i dzieci, w tym uczniów szkół podstawowych.
 
"Przeprowadziliśmy warsztaty ze zdrowego i bezcukrowego odżywiania dla ponad 3300 osób, w tym podczas tegorocznej akcji „Lato w mieście” spotkaliśmy się  z 1000 dzieci. Rosnący problem otyłości wśród tej grupy wiekowej jest widoczny gołym okiem" – mówi Małgorzata Sobczyk (wiceprezeska Fundacji SzBC, dietetyk) - "Sami nauczyciele zgłaszają, że jednym z głównych problemów są przekąski, które dzieci przynoszą z domu. Pomimo zajęć z edukacji żywieniowej i poszerzania świadomości dzieci, to ostatecznie rodzic decyduje co ląduje w plecaku dziecka.  Rodzice często tłumaczą się brakiem czasu, żeby przygotować coś zdrowego – w takiej sytuacji idealną przekąską może być banan – owoc obecnie łatwo dostępny w większości sklepów i nie wymagający żadnej wcześniejszej obróbki. Przede wszystkim jednak banany są źródłem błonnika, naturalnie występujących węglowodanów, potasu czy chociażby tryptofanu - aminokwasu wpływającego pozytywnie na nasz nastrój i koncentrację. Banany można wykorzystać również w przepisach na koktajle, budynie, kremy i niektóre ciasta jako zamiennik cukru dodanego, ale również składnik zagęszczający i spajający masę."
 
Banan to owoc, który kryje w sobie wiele tajemnic. Wiemy, że jest znakomitą alternatywą dla słodyczy, ale niewiele wiemy o tym skąd w Polsce pojawiają się banany, z jakich krajów do nas przybywają i kto stoi za ich produkcją. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie wierzy w edukację najmłodszych. Stąd w ramach kampanii „Kupuj Odpowiedzialnie Owoce” powstała strona edukacyjna: www.ekonsument.pl/banany, która stanowi kompendium wiedzy na temat tego niezwykłego owocu. Strona pokazuje warunki pracy na monokulturowych plantacjach, na których często łamane są podstawowe prawa człowieka oraz prawa do zrzeszania się w związku zawodowe.
 
Jak mówi Maria Huma, prezeska Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie – „przy produkcji bananów cierpią ludzie oraz środowisko naturalne. Plantacje pryskane są pestycydami, które szkodzą zdrowiu pracowników, a także zatruwają wodę i glebę. Dzięki stronie można obejrzeć zdjęcia z plantacji z różnych krajów, zapoznać się z wywiadami z pracownikami, a także dowiedzieć się jakie istnieją alternatywne sposoby produkcji banana. Sprawdzić mapę głównych producentów, a także poznać dobre praktyki i dowiedzieć się czym jest certyfikat Fairtrade”.
 
Żeby wpłynąć na zmianę myślenia dzieci, a także ich rodziców, konieczna jest edukacja i pokazywanie danego problemu z różnych perspektyw. Stronę www.ekonsument.pl/banany polecamy nauczycielom i rodzicom. Zachęcamy do pogłębiania wiedzy na temat bananów a także do wprowadzania właściwych nawyków żywieniowych na co dzień. Nowy rok szkolny może być świetnym momentem na rozpoczęcie takich zmian.
 
Więcej informacji można znaleźć na stronach: www.ekonsument.pl/banany oraz www.szczesliwibezcukru.pl.
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie
Podobne artykuły
Co Ty wiesz o bananach, czyli prawdziwa historia twojego ulubionego owocu…
Banany to jedne z najbardziej lubianych owoców. Są pyszne i zdrowe, nie potrzebują reklamy, sprzedają się same. Wszyscy przyzwyczaili się też do niskich cen tej popularnej przekąski. Ale banany to też tony toksycznych chemikaliów, wymarły krajobraz, mizerne pensje i praca niszcząca zdrowie.
Fairtrade daje siłę. Przykład współpracy drobnych producentów bananów, w ramach spółdzielni ASOGUABO w Ekwadorze
Ekwadorska spółdzielnia ASOGUABO działa od niemal 20 lat. Założyło ją 14 producentów, którzy chcieli sprzedawać swoje produkty klientom z Europy czy USA, bez pobierających prowizję pośredników. Taki cel trudno osiągnąć małym, pojedynczym producentom, jednak działając wspólnie mieli szansę. Udało się. Pierwszy kontener bananów Fairtrade wyruszył do Europy w październiku 1998 r.  
Uciesz banana! Sprawdź, jaka historia kryje się za przegiętym owocem.
W ciągu jednej godziny Miguel, pracownik plantacji bananów w Ekwadorze zarobił ok. 1 euro. W takim samym czasie, Dieter Schwarz, właściciel Lidla, sieci sprzedającej banany zerwane przez Miguela, zarobił ponad 180 tysięcy euro. Przegięcie?
Ferrero, producent Nutelli, odparł zarzuty, jakoby olej palmowy, używany w ich kremach czekoladowo-orzechowych, mógł powodować raka. Ferrero odpowiada kampanią reklamową, próbując upewnić klientów, że ich produkt jest bezpieczny.
Zastraszanie, codzienny kontakt z pestycydami, ciężka, dwunastogodzinna praca za kwotę niewystarczającą na utrzymanie, to chleb powszedni pracownic i pracowników plantacji bananów. To właśnie z takich plantacji owoce trafiają do naszych sklepów.
18 czerwca, w klubie Państwomiasto w Warszawie, będzie można porozmawiać z ekwadorskimi związkowcami walczącymi o prawa pracowników plantacji bananów. Uprawa i handel owocami egzotycznymi wiąże się z wieloma nadużyciami. Wyzysk pracowników i zatruwanie środowiska to tylko część problemów.