Żywność zrównoważona
Żywność zrównoważona to żywność ekologiczna, lokalna i świeża.
 
Żywność ekologiczna produkowana jest według zasad najbardziej zbliżonych do upraw naturalnych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, dodatków do paszy. Rolnictwo ekologiczne stanowi system gospodarowania, który dąży do zrównoważonej żywności uwzględniającej lokalne warunki ekologiczne, społeczne i ekonomiczne.
 
Najważniejsze cele rolnictwa ekologicznego to:
  • produkcja zdrowej, bezpiecznej, bogatej w substancje odżywcze żywności
  • unikanie jakichkolwiek form zanieczyszczenia środowiska w następstwie działalności rolniczej (poprzez niestosowanie środków chemii rolnej)
  • utrzymanie bogactwa gatunkowego roślin i zwierząt w gospodarstwie i jego otoczeniu, włączając w to ochronę dziko żyjących roślin i zwierząt (utrzymanie genetycznej różnorodności w gospodarstwie)
  • utrzymanie oraz dążenie do podwyższania żyzności gleby
  • dbałość o dobrostan zwierząt
  • kształtowanie i pielęgnacja bogatego, zróżnicowanego krajobrazu rolniczego
  • zapewnienie rolnikom wysokiej jakości życia, odpowiednich dochodów, zdrowych i bezpiecznych warunków pracy

Żywność lokalna jest to żywność wyprodukowana i sprzedawana w obrębie zdefiniowanego obszaru (w Wielkiej Brytanii przyjmuje się, że jest to żywność wyprodukowana w promieniu 30 mil od miejsca jej zakupu) lub pozyskana z najbliższego źródła produkcji. Zakup żywności lokalnej nie tylko przyczynia się do zmniejszenia emisji spalin związanych z transportem, ale stymuluje rozwój lokalnej gospodarki – kupując żywność lokalną wspierasz rolników mieszkających obok Ciebie, dając im pracę.

Świeża żywność to żywność pozbawiona konserwantów, żywność nieprzetworzona, najczęściej pozbawiona opakowania, dzięki czemu minimalizuje ilość odpadów oraz koszty środowiska związane z przetwarzaniem. W związku ze swoim charakterem tzn. krótkim terminem przydatności do spożycia, jest to często żywność lokalna. Jej znakiem rozpoznawczym może być często któtki termin przydatności do spożycia.

Zarówno żywnośc lokalna jak i sezonowa wpisuje się w ideę ograniczania food miles czyli  „żywnościokilometrów”. Food miles to odległość, jaką pokonuje jedzenie zanim trafi z pola na nasz talerz.  Mniej food miles oznacza więcej walorów smakowych i mniejsze ilości substancji konserwujących w pozywieniu. Mniej food miles to mniej spalanej benzyny i zanieczyszczeń uwalnianych do atmosfery oraz niższe koszty transportu. Mniej food miles to także ograniczenie zbędnych opakowań, potrzebnych do przechowywania żywności a tym samym minimalizacja ilości odpadów.

Żywność zrównoważona [= ekologiczna + lokalna + świeża] to żywność łącząca w sobie własności żywności ekologicznej, lokalnej i świeżej. Żywność spełniająca te trzy aspekty jest żywnością, która najmniej szkodzi środowisku. Łatwo sobie wyobrazić, że sprowadzanie ekologicznych nasion słonecznika z Chin ma mało wspólnego z ochroną środowiska, patrząc na ilość wyemitowanych zanieczyszczeń związanych z ich transportem. Także spożywanie żywności lokalnej wyprodukowanej tradycyjnymi metodami upraw z wykorzystaniem dużej ilości pestycydów nie jest zgodne z ideą zachowania równowagi ekosystemu. Również żywność ekologiczna i lokalna poddana znacznemu przetworzeniu straci swoje walory zdrowotne, a także stanie się źródłem dodatkowych odpadów. Jeżeli masz na uwadze ochronę środowiska i własnego zdrowia jedz żywność świeżą, lokalną i ekologiczną!

Gdzie można znaleźć smaczną żywność, wyprodukowaną w sposób zrównoważony?

Na bazarze, targu

Na targu rolnicy sprzedają swoje produkty bezpośrednio konsumentom. Chętnie wyjaśnią, w jaki sposób produkują sprzedawane przez siebie produkty i mogą służyć radą odnośnie zdrowych wyborów żywnościowych. Kupując od nich masz gwarancję, że dostajesz świeże produkty i wspierasz lokalnych producentów. Aby dowiedzieć się, gdzie i kiedy odbywa się targ w Twoim mieście, zadzwoń do samorządu lokalnego.

W swoim ogrodzie

Uprawa i zbiory własnych warzyw to najlepszy sposób na zapewnienie sobie sezonowych produktów. Jeżeli Twój ogródek nie jest duży – sadź w nim warzywa, a nie kwiaty. Jeżeli w ogóle nie masz ogródka – zasadź własne zioła w doniczce na parapecie w kuchni.

Bezpośrednio od rolnika

Coraz więcej osób, chcąc mieć pewność jakości kupowanej przez siebie żywności, zaopatruje się w produkty bezpośrednio od lokalnych rolników. Tego typu sprzedaż jest bardzo korzystna dla obydwu stron. Konsument ma szansę zobaczyć, w jakich warunkach powstają nabywane przez niego produkty, a rolnik nie musi martwić się o dystrybucję ani oddawać swych zysków różnym pośrednikom – właścicielom przetwórni, sprzedawcom, firmom transportowym.
W wielu regionach Europy, w tym już także w Polsce rolnicy przygotowują paczki zawierające różne sezonowe produkty (głównie warzywa i owoce) dla stałych klientów. Koszyki są co jakiś czas dostarczane w umówione miejsce (może to być czyjś dom, sklep ze zdrową żywnością, biuro stowarzyszenia). W comiesięcznych lub cotygodniowych paczkach zazwyczaj znajdują się produkty sezonowe pochodzące od jednego lub kilku rolników. Paczki zamawiane są poprzez Internet bądź telefonicznie. Opakowaniem mogą być pudełka kartonowe lub koszyki. Żeby znaleźć stowarzyszenie rolników, którzy oferują paczki warzyw i owoców, zgłoś się do lokalnych organizacji ekologicznych, które promują rolnictwo ekologiczne lub poszukaj w Internecie, np. odrolnika.pl

Spółdzielnie konsumentów

Konsumenci tworzą spółdzielnie, które zapewniają żywność ekologiczną lub żywność bezpośrednio od rolników. Jest to partnerstwo między grupą rodzin i rolników, którzy razem decydują o możliwych sposobach produkcji, jakiego rodzaju produkty będą dostarczane, po jakiej cenie czy w jakiej ilości. Konsumenci i rolnicy regularnie spotykają się, aby porozmawiać o charakterze swego partnerstwa i rozwiązać ewentualne problemy. Spółdzielnia skupuje żywność (czasami niektóre produkty są przetwarzane jak na przykład mięso z uboju) i potem dostarcza ją do rodzin.

Dlaczego nie warto kupować w hipermarkecie?

Wzrost ilości hipermarketów doprowadził do likwidacji bardzo wielu małych sklepów spożywczych. Drobni sprzedawcy zostali sukcesywnie wyeliminowani z centrów miast. Niestety, to co zaczęło się jako „możliwość” kupowania w hipermarketach, szybko zmieniło się w konieczność. Dziś dla wielu ludzi życie bez nich jest niemożliwe. Rolnicy również stają się coraz bardziej zależni od tych „gigantów”. Wielkie sklepy, chcąc korzystać z jak najmniejszej liczby dostawców, preferują największych producentów, nierzadko z drugiego końca świata. Zwiększa to destrukcję małych, lokalnych gospodarstw, które mają coraz większe problemy ze zbytem swoich produktów. Nawet ci rolnicy, którzy dostają kontrakty od hipermarketów, działają pod ogromnym naciskiem, aby produkować towary jak najtańszym kosztem, co nierzadko oznacza także gorszą jakość. Lokalny sklep, będący alternatywą dla gigantycznych hipermarketów, to nie tylko miejsce, dzięki któremu wiele lokalnych rolników, producentów i dostawców może zarabiać. To także miejsce z duszą, często ważne i drogie dla mieszkańców danego osiedla, miejsce spotkań, codziennych rozmów, podtrzymywania sąsiedzkich kontaktów.

Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie