Certyfikat o restrykcyjnych kryteriach ekologicznych i równie wysokich kryteriach społecznych. Jak na razie liczba dostępnych produktów jest dość ograniczona.
Produkty objęte certyfikatem: kawa, herbata, oliwki, mleko, czekolada, kakao, banany etc.
Kryteria społeczne:
- społeczna odpowiedzialność poprzez zapewnienie godnych zarobków, wolności zrzeszania się, zakazu pracy dzieci oraz poszanowanie praw człowieka
- długotrwałe, stabilne relacje handlowe w całym łańcuchu dostaw
- ceny płacone producent(k)om muszą zwrócić koszty produkcji oraz zagwarantować odpowiedni zysk
- surowce oraz materiały stosowane przy produkcji powinny pochodzić z lokalnych źródeł
- wdrażanie działań na rzecz społeczności lokalnej w zakresie edukacji, kultury czy środowiska oraz kwestii socjalnych
- współpraca partnerów handlowych oparta na zaufaniu
- pisemna deklaracja dotycząca strategii działania i zasad przejrzystości.
Kryteria ekologiczne:
- restrykcyjne kryteria ekologiczne (wykraczające poza normy UE dla rolnictwa ekologicznego).