Gleba pod lupą – młodzież z małych miejscowości bierze sprawy w swoje ręce
Eko-dożynki w Pleszewie, spacer po Puszczy Boreckiej na Mazurach oraz gra terenowa w Wiśle – to tylko niektóre z wydarzeń, które w czerwcu połączą młodych ludzi i ich społeczności wokół ważnych spraw. Akcje zorganizowane przez nas wspólnie z lokalnymi partnerami są częścią projektu „Rural Voices 2030”. Ich celem jest zaangażowanie młodych mieszkanek i mieszkańców wsi i małych miast w działania na rzecz ochrony gleby, ratowania bioróżnorodności i przeciwdziałania zmianie klimatu.
Edukacja
Chemikalia
Cyrkularność
Klimat
Greenwashing
Ubrania
Żywność
Ukryte zagrożenie: w jednej trzeciej testowanej bielizny stwierdzono zawartość bisfenoli
W listopadzie 2024 roku Arnika i organizacje konsumenckie z Węgier, Czech, Austrii i Słowenii opublikowały wyniki testów na obecność bisfenoli w bieliźnie. Testy wykazały, że jeden na trzy produkty bieliźniane zawiera bisfenole, a w jednym na dziesięć stężenie tych substancji jest groźne.
Greenwashing w przemyśle spożywczym. Jak rozpoznać fałszywą ekologiczność?
W ostatnich latach obserwujemy rosnące zainteresowanie konsumentów produktami ekologicznymi i zrównoważonymi. Niestety, wraz z tym trendem nasila się też zjawisko greenwashingu – praktyki marketingowej polegającej na tworzeniu fałszywego wizerunku firmy lub produktu jako przyjaznych środowisku.
 

 
System żywnościowy odpowiada za blisko 1/3 globalnych emisji gazów cieplarnianych. To, co jemy (i jak to produkujemy) ma realny wpływ na klimat. Teraz możesz ten wpływ jeszcze spotęgować – dzieląc się swoim pomysłem i inspirując innych do zmiany naszych codziennych wyborów żywieniowych na bardziej przyjazne dla planety.
Opakowania na żywność mogą uwalniać szkodliwe substancje chemiczne do jedzenia, zwłaszcza w kontakcie z gorącymi, tłustymi lub kwaśnymi produktami. Plastikowe pojemniki, puszki oraz papier do pakowania produktów mogą zawierać toksyczne związki, takie jak bisfenole, ftalany, PFAS i metale ciężkie. Substancje te są powiązane z zaburzeniami hormonalnymi, nowotworami oraz chorobami metabolicznymi.
Transformacja systemów żywienia zbiorowego w szkołach to jedno z kluczowych wyzwań współczesnej edukacji i polityki zdrowotnej. Problem ten nabiera szczególnego znaczenia w kontekście rosnących wyzwań środowiskowych oraz zwiększającej się świadomości wpływu żywienia na zdrowie i rozwój dzieci.