O projekcie: ŻYWNOŚĆ

Kupuj odpowiedzialnie żywność

 
Zwracamy uwagę na problemy związane z przemysłem spożywczym i upowszechniamy wiedzę o nadużyciach związanych z produkcją żywności w Polsce i na świecie.
Budujemy świadomość społeczną na temat przyczyn głodu na świecie, a także promujemy zasady suwerenności żywnościowej oraz zrównoważonego rolnictwa jako skutecznych sposobów walki z nim. Staramy się zachęcić polskich konsumentów i producentów żywności do zastanowienia się nad wpływem sposobów produkcji rolnej i konsumpcji żywności na środowisko naturalne i głód w krajach Globalnego Południa. Mobilizujemy do zmiany zachowań i postaw konsumenckich niekorzystnie wpływających na rozwój zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Uświadamiamy mieszkańcom naszego kraju, że zrównoważone rolnictwo, lokalne systemy żywnościowe oraz świadoma konsumpcja to rozwiązania, które przynoszą korzyści gospodarcze i społeczne, chronią środowisko naturalne oraz realnie wpływają na polepszenie sytuacji najbiedniejszych krajów.
 
Dowiedz się więcej
 
W zakładce "Materiały" znajdziecie elektroniczne wersje naszych publikacji oraz publikacji, które polecamy.
 
Zachęcamy także do zapoznania się z artykułami z naszej "Bazy wiedzy" poruszającymi tematy dotyczące zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Warto do bazy wiedzy wracać, gdyż jest ona nieustannie poszerzana.
 
Przyłącz się
 
Zapraszamy do kontaktu z nami wszystkie zainteresowane osoby, w tym przedstawicieli organizacji pozarządowych oraz mediów.  
 

Aktualności

Jabłko pełne chemii, czyli co wiesz o pestycydach
Od kilkudziesięciu lat środki ochrony roślin stosuje się prawie wszędzie. Większość z nich podejrzewana jest o negatywny wpływ na środowisko i zdrowie. Jeśli  w twoim menu znajdują się owoce i warzywa z gospodarstw konwencjonalnych, kontakt z pestycydami masz codziennie.
Podziel się swoim sposobem na gotowanie Zero Waste i wygraj książkę „Gotuję nie marnuję”
Dane dotyczące marnowania żywności na świecie są przerażające: do śmietników trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. Co można zrobić, by we własnym domu nie marnować jedzenia? Podrzuć nam swój pomysł i weź udział w konkursie!
World Fairtrade Challenge 2018 pod hasłem #Stand4Fairness
Miliony rolników, którzy produkują żywność, po którą codziennie sięgamy, zarabiają zbyt mało, by wyżywić swoje rodziny. Możesz pomóc to zmienić. W drugi weekend maja dołącz do World Fairtrade Challenge i pokaż, że ich los nie jest ci obojętny.
Na Zachodnim Brzegu Jordanu obserwujemy rozwijającą się świadomość ekologiczną. W roli trendsetterów występują tu organizacje pozarządowe. Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej od 2014 roku pomaga kobiecym spółdzielniom rolniczym.
Owoce zaraz obok warzyw są najbardziej wartościowym pokarmem, który należy często spożywać, aby dostarczać organizmowi naturalnych witamin, błonnika czy mikroelementów. Warto kupować owoce lokalne i sezonowe. Ale co zrobić w zimie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych jabłek, truskawek, malin czy jagód? Cały rok na rynku możemy kupić owoce egzotyczne. Czy są dobrą opcją dla tych lokalnych?
Olej palmowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych przy produkcji żywności przetworzonej oraz kosmetyków. Z racji niewielkiej ceny w stosunku do innych tłuszczów zawładnął rynkiem. Jego niska cena wynika w dużej mierze z eksternalizacji kosztów.
Nowy raport, przedstawiony w marcu Radzie Praw Człowieka ONZ, przedstawia krytyczne podejście do globalnych korporacji produkujących pestycydy, oskarżając je o "systematyczne negowanie szkód", "agresywne, nieetyczne strategie marketingowe" oraz o lobbing rządów, który ma "utrudniać reformy i paraliżować uchwalanie regulacji dotyczących globalnego ograniczenia pestycydów".
Ferrero, producent Nutelli, odparł zarzuty, jakoby olej palmowy, używany w ich kremach czekoladowo-orzechowych, mógł powodować raka. Ferrero odpowiada kampanią reklamową, próbując upewnić klientów, że ich produkt jest bezpieczny.
Tor, ekologiczny farmer z Tajlandii, przed rozpoczęciem przygody z farmą pracował w nieruchomościach w Bangkoku. Wszystkie wcześniejsze prace dawały mu pieniądze, ale nie dawały szczęścia. Dlatego zdecydował się zostać farmerem. Lubi widzieć realne efekty, produkty swojej pracy. Przeczytajcie kolejną historię Ani Książek i Andrei Pucci o "światozmieniaczach".
Większość z konsumentów interesujących się składem produktów, zapewne słyszała o oleju palmowym. Zawiera go około 50% najpopularniejszych produktów. Prawie każdy kto używa kosmetyków, każdy kto zjada żywność przetworzoną (w szczególności słodycze i przekąski) jest konsumentem oleju palmowego. Tylko nielicznym udaje się unikać tego składnika. Tym bardziej, że może się on kryć pod nazwą „tłuszcz lub olej roślinny”.
Ruszyła kampania crowdfundingowa, która ma na celu zebranie pieniędzy na stworzenie Aplikacji Mobilnej "Czytamy Etykiety"
30 czerwca Komisja Europejska przedłużyła licencję na stosowanie glifosatu do końca roku 2017. Po 18 miesiącach o ewentualnym, kolejnym przedłużeniu licencji ma zadecydować opinia Europejskiej Agencji Chemikaliów (ECHA). Przez ten czas mają być przeprowadzone badania nad glifosatem.
Przez ostatnie miesiące w Brukseli toczy się dyskusja na temat przedłużenia zezwolenia na stosowanie glifosatu, środka chemicznego i głównego składnika preparatu chwastobójczego Roundup, flagowego produktu biotechnologicznej korporacji Monsanto.
W ciągu najbliższych dni Komisja Europejska podejmie decyzję dotyczącą ponownego dopuszczenia do stosowania na terenie UE glifosatu, składnika aktywnego Roundup’u firmy Monsanto i najpowszechniej stosowanego na świecie herbicydu.
Działająca w Warszawie Kooperatywa Spożywcza "Dobrze" to społeczność ponad 170 osób, która poprzez wspólne prowadzenie sklepu zwiększa dostęp do zdrowej żywności i wspiera lokalne rolnictwo. Teraz zbierają pieniądze na otwarcie drugiego sklepu.
Dzięki ziemi, wodzie i klimatowi - rolnicy mogą wyżywić świat. Zasoby te są wyczerpywane, podczas gdy w nadchodzących dekadach spodziewany jest gwałtowny wzrost globalnego popytu na produkty rolne.
Czy wiecie, które popularne marki nie przestrzegają praw człowieka w produkcji słodyczy? Przedstawiamy krótki poradnik.
Na pierwszy rzut oka zabawka „Your Farm – Twoja Farma” wygląda normalnie, jednak kiedy zajrzymy do środka, szybko zorientujemy się, że cos jest nie tak.
Śledztwo Guardiana odkrywa rolę tajskich władz, rybaków i handlarzy w zbrodniczym procederze łamania praw człowieka w przemyśle rybnym.
W supermarketach europejskich prawie 40 procent żywności należy do tzw. marek własnych. Klienci często sięgają po tego typu produkty, bo są przekonani że zapewniają one dobry stosunek jakości do ceny a producenci chętnie wykorzystują, często pozorne, korzyści jakie daje ich sprzedaż.
12345 ... 8