About the project: FOOD

Buy food responsibly

 
We draw attention to the problems associated with the food industry and spread information about the human rights and environmental abuses associated with the production of food in Poland and abroad.
We try to encourage Polish consumers and food producers to consider the impact of agricultural production and food consumption methods on the natural environment and the situation of farmers in Poland, in the European Union and in the countries of the global South. We mobilize to change consumer behavior and attitudes that adversely affect the development of sustainable food production and consumption, we promote alternative production and consumption models and we make people aware that sustainable agriculture, local production and Fair Trade are solutions that bring economic and social benefits, protect the natural environment and realistically improve the situation of the poorest countries.
 
As part of the #GoEAThical project, we pay special attention to young people and show the impact of irresponsible food production and consumption on climate change and migration. The campaign aims to mobilize young people to adopt sustainable consumption patterns and actively support sustainable food supply chains, fair trade relations, respect for human and labor rights and sustainable development, through improved institutional and corporate policies at EU and Member State level.

The project is part of the European project #GoEAThical, which we co-create with partners from 18 European Union Member States. The project leader is the organization Christliche Initiative Romero (CIR).
 
Learn more
 
Under the "Downloads" tab you'll find electronic versions of our publications and other publications we recommend.
 
We encourage you to read the articles in our “Resources” related to sustainable production and consumption of food. The database is continually expanded, so please keep checking what is new.
 
Join us

We invite everyone who is interested, including representatives of NGOs and the media to get in touch.

News (in Polish)

GoEAThical! Szkolenie dla aktywistek i aktywistów
Chcesz zaangażować się w kampanie na rzecz odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności oraz przeciwdziałania zmianom klimatu? Chcesz pojechać z nami na międzynarodowe spotkania i przyczynić się do zmian społecznych? Masz już 20 lat, lecz nie więcej niż 35? Jeśli tak, to to szkolenie jest dla Ciebie!  Zaangażowanie się w projekt daje również możliwość odbycia stażu w naszej fundacji.
„Ogród konsumpcji ziemskich” – spotkajmy się na Piknikach w Krakowie!
Czy potrafimy wskazać miejsce pochodzenia produktów, które składają się na nasze posiłki? Co oznacza termin food miles oraz shelf life? Jak to możliwie, że w Ghanie kupimy chińskie pomidory przetworzone we Włoszech? Zapraszamy do spędzenia z nami inspirujących chwil podczas dwóch pikników w Krakowie.
Jabłko pełne chemii, czyli co wiesz o pestycydach
Od kilkudziesięciu lat środki ochrony roślin stosuje się prawie wszędzie. Większość z nich podejrzewana jest o negatywny wpływ na środowisko i zdrowie. Jeśli  w twoim menu znajdują się owoce i warzywa z gospodarstw konwencjonalnych, kontakt z pestycydami masz codziennie.
Dane dotyczące marnowania żywności na świecie są przerażające: do śmietników trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. Co można zrobić, by we własnym domu nie marnować jedzenia? Podrzuć nam swój pomysł i weź udział w konkursie!
Miliony rolników, którzy produkują żywność, po którą codziennie sięgamy, zarabiają zbyt mało, by wyżywić swoje rodziny. Możesz pomóc to zmienić. W drugi weekend maja dołącz do World Fairtrade Challenge i pokaż, że ich los nie jest ci obojętny.
Na Zachodnim Brzegu Jordanu obserwujemy rozwijającą się świadomość ekologiczną. W roli trendsetterów występują tu organizacje pozarządowe. Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej od 2014 roku pomaga kobiecym spółdzielniom rolniczym.
Owoce zaraz obok warzyw są najbardziej wartościowym pokarmem, który należy często spożywać, aby dostarczać organizmowi naturalnych witamin, błonnika czy mikroelementów. Warto kupować owoce lokalne i sezonowe. Ale co zrobić w zimie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych jabłek, truskawek, malin czy jagód? Cały rok na rynku możemy kupić owoce egzotyczne. Czy są dobrą opcją dla tych lokalnych?
Olej palmowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych przy produkcji żywności przetworzonej oraz kosmetyków. Z racji niewielkiej ceny w stosunku do innych tłuszczów zawładnął rynkiem. Jego niska cena wynika w dużej mierze z eksternalizacji kosztów.
Nowy raport, przedstawiony w marcu Radzie Praw Człowieka ONZ, przedstawia krytyczne podejście do globalnych korporacji produkujących pestycydy, oskarżając je o "systematyczne negowanie szkód", "agresywne, nieetyczne strategie marketingowe" oraz o lobbing rządów, który ma "utrudniać reformy i paraliżować uchwalanie regulacji dotyczących globalnego ograniczenia pestycydów".
Ferrero, producent Nutelli, odparł zarzuty, jakoby olej palmowy, używany w ich kremach czekoladowo-orzechowych, mógł powodować raka. Ferrero odpowiada kampanią reklamową, próbując upewnić klientów, że ich produkt jest bezpieczny.
Tor, ekologiczny farmer z Tajlandii, przed rozpoczęciem przygody z farmą pracował w nieruchomościach w Bangkoku. Wszystkie wcześniejsze prace dawały mu pieniądze, ale nie dawały szczęścia. Dlatego zdecydował się zostać farmerem. Lubi widzieć realne efekty, produkty swojej pracy. Przeczytajcie kolejną historię Ani Książek i Andrei Pucci o "światozmieniaczach".
Większość z konsumentów interesujących się składem produktów, zapewne słyszała o oleju palmowym. Zawiera go około 50% najpopularniejszych produktów. Prawie każdy kto używa kosmetyków, każdy kto zjada żywność przetworzoną (w szczególności słodycze i przekąski) jest konsumentem oleju palmowego. Tylko nielicznym udaje się unikać tego składnika. Tym bardziej, że może się on kryć pod nazwą „tłuszcz lub olej roślinny”.
Ruszyła kampania crowdfundingowa, która ma na celu zebranie pieniędzy na stworzenie Aplikacji Mobilnej "Czytamy Etykiety"
30 czerwca Komisja Europejska przedłużyła licencję na stosowanie glifosatu do końca roku 2017. Po 18 miesiącach o ewentualnym, kolejnym przedłużeniu licencji ma zadecydować opinia Europejskiej Agencji Chemikaliów (ECHA). Przez ten czas mają być przeprowadzone badania nad glifosatem.
Przez ostatnie miesiące w Brukseli toczy się dyskusja na temat przedłużenia zezwolenia na stosowanie glifosatu, środka chemicznego i głównego składnika preparatu chwastobójczego Roundup, flagowego produktu biotechnologicznej korporacji Monsanto.
W ciągu najbliższych dni Komisja Europejska podejmie decyzję dotyczącą ponownego dopuszczenia do stosowania na terenie UE glifosatu, składnika aktywnego Roundup’u firmy Monsanto i najpowszechniej stosowanego na świecie herbicydu.
Działająca w Warszawie Kooperatywa Spożywcza "Dobrze" to społeczność ponad 170 osób, która poprzez wspólne prowadzenie sklepu zwiększa dostęp do zdrowej żywności i wspiera lokalne rolnictwo. Teraz zbierają pieniądze na otwarcie drugiego sklepu.
Dzięki ziemi, wodzie i klimatowi - rolnicy mogą wyżywić świat. Zasoby te są wyczerpywane, podczas gdy w nadchodzących dekadach spodziewany jest gwałtowny wzrost globalnego popytu na produkty rolne.
Czy wiecie, które popularne marki nie przestrzegają praw człowieka w produkcji słodyczy? Przedstawiamy krótki poradnik.
Na pierwszy rzut oka zabawka „Your Farm – Twoja Farma” wygląda normalnie, jednak kiedy zajrzymy do środka, szybko zorientujemy się, że cos jest nie tak.
12345 ... 8