Europejski Tydzień Redukcji Odpadów - jak redukować?
Wtorek, 24.11.2009. Magda
Europejski Tydzień Redukcji Odpadów - jak redukować?
Czy da się śmiecić mniej? W ramach Europejskiego Tygodnia Redukcji Odpadów przygotowaliśmy dla Was zestawienie możliwości ograniczenia powstawania odpadów. Dlaczego miałoby nas to interesować? Bo w Polsce z roku na rok ilość wyprodukowanych odpadów wzrasta i niestety, szybko dorównujemy tym, którzy śmiecą najwięcej. 
Kraje europejskie wytwarzają rocznie ok. 1,3 miliarda ton odpadów. Dużą część stanowią odpady opakowaniowe. Ich ilość wzrasta lawinowo z roku na rok i stanowią nawet do 60% zawartości europejskich wysypisk śmieci (http://een.org.pl).

W Polsce problem odpadów opakowaniowych widoczny jest na coraz szerszą skalę. Mimo tego, że jesteśmy w czołówce krajów o najmniejszej produkcji odpadów komunalnych (http://acrplus.org) to przeciętnie w ciągu roku każdy Polak pozbywa się 34 kg zużytych opakowań. Po zakupionych produktach pozostawiamy co roku niemal pół miliona ton opakowań papierowych i kartonowych, 430 tysięcy ton szkła, 264 tysięcy ton tworzyw sztucznych i 136 tysięcy ton metali (http://cobro.org.pl).

W jaki sposób możemy temu przeciwdziałać ? Już na etapie robienia zakupów starajmy się działać według zasady 3R – Reduce – Reuse – Recycle. Redukujmy ilość wytwarzanych odpadów wybierając ze sklepowej półki:

  • Produkty naprawdę trwałe – często warto dopłacić do produktu mając pewność, że jest bardziej wytrzymały, oszczędzimy naszą kieszeń (a przy okazji środowisko) nie kupując co chwila nowych rzeczy, bo „znów się zepsuło”;
  • Produkty sprzedawane luzem – czy naprawdę potrzebujemy równo ułożonych pomidorów na styropianowej tacce owiniętą folią, czy też pieczarek w plastikowym koszyczku ?
  • Produkty i ich opakowania pochodzące z odzysku i nadające się do recyklingu – starajmy się znajdować te produkty, które mają oznaczenie (ekoznak) mówiący o tym, że pochodzą i że nadają się do recyklingu – zmniejsza to obciążenie środowiska wynikające z pozyskiwania nowego surowca do produkcji danego produktu;
  • Produkty, które po zużyciu nie staną się odpadami niebezpiecznymi – sprawdźmy, czy produkt nie zawiera niebezpiecznych surowców, które są uciążliwe w składowaniu czy odzyskaniu, starajmy się kupować te, które są wykonane z naturalnych surowców nadających się do odzysku;
  • Produkty i opakowania wielokrotnego użytku – używajmy wielorazowej torby na zakupy, zrezygnujmy na przyjęciu z jednorazowych sztućców, kubków i talerzyków, odzyskujmy słoiki, by umieścić w nich nasze domowe przetwory, a opakowania po lodach użyjmy jako pudełko do przechowywania żywności w lodówce;
  • Większe opakowania zamiast kilku mniejszych – z pewnością oszczędzimy czas nie jeżdżąc co chwilę do sklepu po środki czystości czy żywność jeśli możemy kupić te produkty w większych opakowaniach, ale również oszczędzimy środowisko ograniczając w ten sposób powstawanie większych ilości odpadów. 
Komentarze