Produkty objęte certyfikatem: ponad 500 produktów żywnościowych, w tym m.in. awokado, banany (świeże i suszone) oraz inne owoce egzotyczne, herbata, ryż, przyprawy, czekolada, kakao, przetwory z kokosa, kakao, winogrona, oliwki, cytryny; kosmetyki, m.in. mydło; bawełna, ryby i owoce morza, minerały.
Kryteria społeczne:
- ustalana jest minimalna cena, która ma wystarczyć producent(k)om, pracownikom i pracownicom na pokrycie podstawowych potrzeb i godne życie
- wypłacana jest roczna premia, o której przeznaczeniu decydują producenci/spółdzielnie w toku demokratycznych procedur
- zakaz pracy dzieci oraz pracy przymusowej
- postępowania dyscyplinarne nie mogą łamać praw człowieka
- zakaz dyskryminacji i równe traktowanie wszystkich pracowników/ic, producentów/ek
- wolność zrzeszania się pracowników/ic i prowadzenia negocjacji zbiorowych (w przypadku plantacji).
Kryteria ekologiczne:
- standardy dotyczą zarządzania zasobami wodnymi, zużycia energii, wpływu na ekosystemy i gospodarki odpadami
- standardy te mogą być potwierdzone certyfikatami takimi jak FSC, UTZ czy GOTS.