Na najmłodszych będą czekały bananowe warsztaty kulinarne i malowanie buziek, konkursy z nagrodami i inne ciekawe psoty. Starszych zapraszamy na warsztat kulinarny z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem, czyli parą artystów i zapalonych kucharzy. Jola Słoma i Mirek Trymbulak są autorami książek kucharskich oraz serii programów kulinarnych. Możecie zobaczyć ich m.in. w programie ATELIER SMAKU. Nasi goście zdradzą Wam swój sekretny przepis na bananowy chlebek i pokażą, jak z produktów Fairtrade dostępnych na polskim rynku (banany, kakao czy cukier) przygotować proste i zdrowe przekąski.
Dla łasuchów przygotowaliśmy jeszcze jedną niespodziankę. W ogródku stanie namiot z kultowymi lodami Ben&Jerry’s – pierwszymi lodami z certyfikatem Fairtrade, które od niedawna dostępne są również w Polsce.
Zapraszamy również na pokaz filmów i slajdów z plantacji bananów Fairtrade w Ekwadorze. O warunki pracy na plantacjach i codzienność rolników będziecie mogli zapytać naszych gości, którzy przyjadą do Was aż z Ekwadoru: Fabioli del Rosario Ramón San Martín, prezeski SPO Asociacion El Guabo – stowarzyszenia małych producentów z Ekwadoru oraz Lianne Zoeteweij, która kieruje sprawami handlowymi w tej organizacji.
ROZKŁAD JAZDY:
:: 12.00 Start!
:: 12.00 – 14.00 Warsztaty kulinarne i atrakcje dla dzieci, malowanie buziek
:: 14.00 – 15.30 Słoma&Trymbulak – warsztat kulinarny
:: 16.00 – 17.30 „Pocztówki z Ekwadoru” – pokaz slajdów i filmików z plantacji bananów w Ekwadorze. Rozmowa z gośćmi z Ekwadoru
PONADTO:
Gra edukacyjna Kupuj Odpowiedzialnie (nagrody!), Fotościanka, Wystawa zdjęć z plantacji bananów z Ekwadoru, Kamerunu i Kostaryki, Banany Fairtrade, Lody Ben&Jerry's, Kawa Fairtrade.
Oprawa muzyczna: DJ Meff
Patroni Medialni:
Wydarzenie jest finansowane ze środków Unii Europejskiej, Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego oraz programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w 2017 r.