Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie zaprasza na szkolenie na temat produkcji i konsumpcji żywności oraz powiązanych z tym zmian klimatycznych. Szczególną uwagę kierujemy w stronę ludzi młodych, którym chcemy pokazać wpływ nieodpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności na zmiany klimatu i migracje. Kampania, w ramach której organizujemy szkolenia, ma na celu zmobilizowanie młodzieży do przyjęcia zrównoważonych wzorców konsumpcji i aktywnego wspierania zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności, uczciwych stosunków handlowych, poszanowania praw człowieka i praw pracowniczych oraz zrównoważonego rozwoju.
Szkolenie skierowane jest do wolontariuszy(ek) i aktywistów(ek) zainteresowanych odpowiedzialną konsumpcją i produkcją.
Podczas dwudniowego spotkania online dowiesz się więcej o:
- wpływie produkcji żywności na zmiany klimatu i bioróżnorodność
- zrównoważonej produkcji żywności
- wpływie konwencjonalnego rolnictwa na bioróżnorodność (pestycydy nawozy sztuczne, intensywne rolnictwo)
- przemysłowej hodowli zwierząt
- śladzie węglowym i śladzie wodnym
- wpływie diety na klimat (konwencjonalna, wegetariańska, wegańska)
- etycznej produkcji żywności z Globalnego Południa
- łańcuchach dostaw produktów spożywczych
- lokalnej i sezonowej żywności
Po warsztacie wybierzemy osoby, które wezmą udział w międzynarodowych spotkaniach w Belgii, Niemczech, Francji, Hiszpanii lub Rumunii oraz wraz z ekspertami opracują kampanię społeczną, która będzie realizowana w Internecie i na terenie całej Unii Europejskiej.
>> Pokryjemy koszty podróży, noclegów i wyżywienia związane z wyjazdami zagranicznymi.
>> Podczas spotkań międzynarodowych będziemy posługiwać się językiem angielskim.
⏰ KIEDY?
8-9 września 2020, godz. 17:00-21:00
Spotkanie odbędzie się online poprzez platformę Zoom.
WAŻNE: musisz mieć minimum 20 lat, lecz nie więcej niż 35.
Najpóźniej do 7 września damy Ci znać.
W razie pytań pisz na adres: maciej@ekonsument.pl
Szkolenia poprowadzą:
Magdalena Klarenbach
Socjolożka, pracowniczka ekologicznych organizacji pozarządowych i aktywistka z 10-letnim doświadczeniem w edukacji. Autorka publikacji dla nauczycieli (przewodniki metodyczne, scenariusze lekcji, kursy e-learningowe) i studentów. Trenerka z doświadczeniem w dziedzinie edukacji globalnej. W praktyce zawodowej koncentruje na pracy zarówno z dorosłymi jak i młodzieżą i dziećmi. Zainteresowania badawcze koncentrują się wokół zmian klimatu, edukacji globalnej, współczesnych ruchów społecznych oraz zrównoważonego rozwoju. Założycielka oraz członkini zarządu Fundacji Otwarty Plan i Grupy Zagranica.
Emilia Ślimko
Od 2008 roku zaangażowana jest w działania organizacji pozarządowych związanych z edukacją ekologiczną oraz globalną. Realizuje kampanie społeczne związane z tematyką żywności, zmianami klimatu i zanieczyszczeniem powietrza. Zajmuje się tematem sprawiedliwej transformacji oraz rozwija Agendę Głębokiej Adaptacji. Prowadzi wykłady, warsztaty oraz szkolenia dla młodzieży i dorosłych. Autorka publikacji edukacyjnych, edukatorka klimatyczna, aktywistka ekologiczna. Współzałożycielka Fundacji Otwarty Plan, zajmującej się tematyką zrównoważonego miasta. Jest trenerką medytacji uważności (mindfulness), certyfikowaną w Mindfulness Association UK oraz trenerką umiejętności miękkich z zakresu komunikacji, asertywności i rozwoju osobistego w tradycji Possibility Management. Absolwentka i trenerka Holistycznej Szkoły Trenerów. Ukończyła psychologię na Uniwersytecie Jagiellońskim.
Marcin Popkiewicz
Analityk megatrendów, ekspert i dziennikarz zajmujący się powiązaniami w obszarach gospodarka-energia-zasoby-
środowisko. Autor bestsellerów „Świat na rozdrożu”, „Rewolucja energetyczna. Ale po co?” i „Nauka o klimacie”. Redaktor portali
ziemianarozdrozu.pl i
naukaoklimacie.pl. Przewodniczący polskiego oddziału ASPO (Association for the Study of Peak Oil) i członek rady programowej INSPRO. Laureat głównej nagrody „Dziennikarze dla klimatu 2015”, „Economicus 2016” za najlepszą książkę szerzącą wiedzę ekonomiczną oraz „Promotor Energetyki Odnawialnej 2016”. Wraz z zespołem redakcji „Nauka o klimacie” laureat przyznawanej przez MNiSW oraz PAP nagrody „Popularyzator Nauki 2017”.
____________________________________________________________________________________________