Laboratorium Dobrej Konsumpcji
Środa, 26.10.2022. Katarzyna Salus
 Laboratorium Dobrej Konsumpcji
Ruszamy z drugą edycją Laboratorium Dobrej Konsumpcji! To wydarzenie, które przeciwstawia się nadmiernemu kupowaniu. Hasło przewodnie tegorocznej edycji to: "Dobre wybory nic nie kosztują!" 
Każdy z nas - w mniejszym lub większmy stopniu - odczuwa skutki rosnącej inflacji. Ale my, jako Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie, na przekór wszystkiemu, chcemy udowodnić, że dobre wybory nie kosztują albo kosztują mniej! Tym samym organizujemy kolejną, drugą już edycję Laboratorium Dobrej Konsumpcji. Tym razem wydarzenie to odbędzie się pod znakiem oszczędności. Nadmierny konsumpcjonizm idzie w parze z niepotrzebnie wydawanymi pieniędzmi. Chcemy pokazać, że można inaczej.
 
Zachęcamy Was do zapisania się na tegoroczne warsztaty z ekspertkami i ekspertami, które prowadzone będą w bardziej zrównoważonym duchu. Pokażemy Wam jak w ciekawy, niskobudżetowy i atrakcyjny sposób konsumować lepiej. Nie zabraknie manualnych robótek, dawki wiedzy i dobrej kuchni! Warsztaty zostały pomyślane w taki sposób, aby uczestnicy/czki nauczyli/ły się przydatnych umiejętności, które mogą wykorzystać w życiu codziennym.
 
Ekspertki i eksperci zadbają o to, żeby ten czas był po brzegi wypełniony dawką dobrej i potrzebnej wiedzy oraz praktycznych działań! A my zadbamy również o to, żeby przerwa na lunch odbyła się w duchu niemarnowania, co oznacza, że będzie okazja ku temu, żeby zakosztować kuchni zero waste!
 
Całemu wydarzeniu towarzyszyć będzie wymiana ubrań (na którą również obowiązują zapisy). Deklarując chęć wzięcia udziału w wymiance, uprzejmie prosimy o przyniesienie ze sobą ubrań bądź/i butów.
 
KIEDY
26 listopada, godz.: 14:00 – 19:00
 
GDZIE
Marzyciele i Rzemieślnicy. Dom Innowacji Społecznych III p. Domu Towarowego Bracia Jabłkowscy, ul. Bracka 25, 00-028 Warszawa
 
Na warsztaty obowiązują zapisy – zgłoszenia przyjmujemy do 20 listopada (niedziela) do godz. 24.00. Wyniki rekrutacji na warsztaty wyślemy drogą mailową do 23 listopada (środa) do godz. 16.00.
 

wypełnij formularz i zapisz się na warsztaty. klik

 
 
WARSZTATY DO WYBORU:
 
Renowacja obuwia z Maciejem Bończakiem – szefem pracowni WoshWosh.
  • Podczas warsztatu dowiesz się w jaki sposób zadbać o swoje obuwie. Będziesz mieć także możliwość odnowy swojego „znoszonego” obuwia.
Domowy kompostownik z Joanną z „Organiczni.eu”
  • Podczas warsztatów wykonasz z pomocą ekspertki domowy kompostownik. Joanna opowie, dlaczego kompostowanie jest ważne i jak skutecznie kompostować w warunkach domowych.
Dzika kuchnia z Mead Ladies
  • Przywykło się myśleć, że korzystać z dzikich roślin i grzybów jadalnych można tylko wiosną i latem. To nie do końca prawda. Również w listopadzie z dzikich surowców można wyczarować całkiem fajne przepisy, o czym postaramy się Was przekonać na naszych warsztatach. Będzie zdrowo i smacznie!
Kosmetyki botaniczne z Mead Ladies 
  • Łąki i lasy kryją mnóstwo surowców, z których warto nauczyć się korzystać. Dlaczego? Żeby żyć bardziej ekologicznie i aby samemu/samej móc dopasować kosmetyki do potrzeb swojej skóry i włosów. Podczas warsztatu wykonamy: nawilżające serum, wcierkę na porost włosów i ziołowy tonik. 
Zrób sobie woskowijkę z Julią z "Na Nowo Śmieci"
  • A gdyby tak zamiast plastikowych foliówek spożywczych i pudełek, użyć kawałka bawełnianego materiału pokrytego woskiem pszczelim? Woskowijki idealnie sprawdzają się jako zamiennik plastikowych opakowań i są bardzo praktyczne. 
Kiszonki z Mead Ladies
  • Zwykle kiszonki kojarzą się tylko z kiszoną kapustą i ogórkami. Świat fermentacji jest jednak o wiele bardziej złożony i fascynujący. Na warsztatach zrobimy kilka ciekawych kiszonek i przekażemy sporo konkretnej wiedzy, która pozwoli rozpocząc eksperymenty w domowym zaciszu. Nikt też nie wyjdzie z warsztatów z pustymi rękami!
 
Udział w warsztatach jest darmowy!
W razie pytań, pisz na adres: dominika.cieslar@ekonsument.pl
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
Laboratorium Dobrej Konsumpcji jest organizowane w ramach projektu People&Planet oraz Our Food Our Future, współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej 
Komentarze