Podziel się swoim sposobem na gotowanie Zero Waste i wygraj książkę „Gotuję nie marnuję”
Poniedziałek, 14.05.2018. Katarzyna Salus
Podziel się swoim sposobem na gotowanie Zero Waste i wygraj książkę „Gotuję nie marnuję”
Fot. Pixabay
Dane dotyczące marnowania żywności na świecie są przerażające: do śmietników trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. Co można zrobić, by we własnym domu nie marnować jedzenia? Podrzuć nam swój pomysł i weź udział w konkursie!
Jak wziąć udział w konkursie:
  • Zastanów się w jaki sposób dbasz o to, by żywność w Twoim domu się nie marnowała
     
  • Wejdź na profil Kupuj odpowiedzialnie na Facebooku i dodaj swój przepis na kuchnię Zero Waste w komentarzu pod postem konkursowym przypiętym na profilu
     
  • Praca Konkursowa musi być podpisana hashtagami #GotujeNieMarnuje i #KupujOdpowiedzialnie
     
  • Masz czas do piątku 18 maja, do godz. 12:00
     
  • Autorzy/ki 5 najciekawszych pomysłów otrzymają od nas książkę Sylwii Majcher „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku”
 
O co chodzi z tym jedzeniem?
 
Według badań przeprowadzonych w Polsce przez Federację Polskich Banków Żywności pod koniec 2017 roku, około 35 procent konsumentów przyznawało się do wyrzucania żywności. Jako najczęstszą przyczynę badani wskazywali przegapienie terminu przydatności do spożycia. Marnujemy nie tylko żywność, ale i hektolitry wody, która jest potrzebna do jej wytworzenia. W odpowiedzi na to powstają znakomite inicjatywy: Dan Barber, ulubiony kucharz Państwa Obamów, podaje w swojej restauracji dania z resztek; w sklepie w Kopenhadze można kupić jedzenie uszkodzone podczas transportu, lub któremu kończy się termin ważności; w Danii blogerka Selina Juul założyła ruch edukacyjny Stop marnowaniu jedzenia co doprowadziło do tego, że już po pięciu latach w jej kraju marnuje się o 25% jedzenia mniej.
 
Książka „Gotuję, nie marnuję” idealnie wpisuje się coraz silniejszy i świadomy trend zero waste. Wyrzucanie jedzenia zaczyna być niemodne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek – doceniana i pożądana. Uznani szefowie kuchni komponują wymyślne przepisy, a Sylwia Majcher pokazuje, że recyklingowym kulinarnym bohaterem/bohaterką w swoim domu może być każdy/każda z nas. Stosując się do kilku podstawowych zasad można nabrać wprawy w smacznym gotowaniu, a także, dzięki dobremu planowaniu zakupów, szybko odczuć sporą różnicę w portfelu.
 
Regulamin konkursu znajdziecie TUTAJ
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie
Podobne artykuły
Daj bana plastikowym słomkom, czyli #NieBierzRurki
Jednorazowa rurka w Twoim drinku przeżyje Cię o kilkaset lat. Tylko w Polsce zużywa się i wyrzuca ponad 3 miliony plastikowych słomek dziennie. Tylko kilka procent trafia do recyklingu, reszta zatruwa środowisko. Zastanów się. Nie bierz rurki.
Owoce lokalne, egzotyczne, etyczne, ekologiczne
Owoce zaraz obok warzyw są najbardziej wartościowym pokarmem, który należy często spożywać, aby dostarczać organizmowi naturalnych witamin, błonnika czy mikroelementów. Warto kupować owoce lokalne i sezonowe. Ale co zrobić w zimie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych jabłek, truskawek, malin czy jagód? Cały rok na rynku możemy kupić owoce egzotyczne. Czy są dobrą opcją dla tych lokalnych?
Moda na zdrowie. O trendach na Zachodnim Brzegu Jordanu
Na Zachodnim Brzegu Jordanu obserwujemy rozwijającą się świadomość ekologiczną. W roli trendsetterów występują tu organizacje pozarządowe. Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej od 2014 roku pomaga kobiecym spółdzielniom rolniczym.
Ferrero, producent Nutelli, odparł zarzuty, jakoby olej palmowy, używany w ich kremach czekoladowo-orzechowych, mógł powodować raka. Ferrero odpowiada kampanią reklamową, próbując upewnić klientów, że ich produkt jest bezpieczny.
Chcesz się sprawdzić i jednocześnie poszerzyć swoją wiedzę o jednym z najbardziej lubianych owoców? Rozwiąż nasz bananowy quiz!
30 czerwca Komisja Europejska przedłużyła licencję na stosowanie glifosatu do końca roku 2017. Po 18 miesiącach o ewentualnym, kolejnym przedłużeniu licencji ma zadecydować opinia Europejskiej Agencji Chemikaliów (ECHA). Przez ten czas mają być przeprowadzone badania nad glifosatem.