Dziedzictwo poprzemysłowe a zasoby wodne Śląska
Środa, 30.10.2024. Katarzyna Salus
Dziedzictwo poprzemysłowe a zasoby wodne Śląska
„Dziedzictwo poprzemysłowe a zasoby wodne” to temat Okrągłego Stołu, który zorganizowaliśmy 25 października w MDK (dziękujemy za gościnę!) w Piekarach Śląskich. Była to doskonała okazja do tego, żeby wspólnie z przedstawicielkami i przedstawicielami różnych środowisk zagłębić się w tematy związane z zasobami wodnymi i działalnością poprzemysłową na Śląsku.
Na spotkaniu podsumowaliśmy też jeden z naszych międzynarodowych projektów – People & Planet, dzieląc się dobrymi praktykami i ciekawymi inicjatywami zrealizowanymi w ramach tego przedsięwzięcia. Wśród zaprezentowanych inspirujących działań znalazły się m.in.: ławka z daszkiem zbierającym deszczówkę zbudowana przez niemieckich uczniów, zielone laboratorium „Clima-x” zorganizowane przez włoskich partnerów, a także stoisko, przy którym hiszpańska młodzież „sprzedawała śmieci” w cenach będących równowartością czasu potrzebnego na rozkład danego odpadu.
 
Ważną częścią Okrągłego Stoły było przedstawienie przez Młodzieżową Radę Wodną „Klimatyczne Fale” zestawu rekomendacji dla lokalnych władz w Piekarach Śląskich, instytucji edukacyjnych, mieszkańców oraz aktywistów i organizacji społecznych.
 
Kilka wniosków ze spotkania:
  • Ochrona lokalnych zasobów wodnych i terenów zielonych oraz wspieranie lokalnego rolnictwa to kluczowe kwestie w kontekście zmian klimatycznych.
     
  • Ważna jest odpowiednia edukacja klimatyczna w szkole i odpowiedzialność dorosłych za kształtowanie u dzieci dobrych nawyków związanych z ochroną środowiska.
     
  • Zamiast pisania formalnych pism i maili, a później czekania w nieskończoność na odpowiedź, lepsza jest bezpośrednia forma kontaktu z decydentami – udział w spotkaniach, debatach, wizyty w samorządach.
     
  • Głębinowe studnie po kopalniach (np. kopalni Andaluzja) mogłyby stać się potencjalnym źródłem wody pitnej.
     
  • Piekary Śląskie posiadają rozwiniętą gospodarkę rolniczą, co może być atutem w rozwoju edukacji na temat zrównoważonego żywienia na bazie diety lokalnej i roślinnej.
     
  • Zwiększenie liczby koszy na śmieci w miejscach publicznych paradoksalnie może zachęcać do generowania jeszcze większej ilości odpadów. To, co przynosisz do parku, lasu, na plażę – zabierz ze sobą z powrotem!
     
  • Nauka przez doświadczanie, wyjście w teren, bezpośrednie spotkanie z rolnikiem produkującym naszą żywność, praktyczne warsztaty mają większe oddziaływanie niż teorie i analizy, które często są oderwane od rzeczywistości.
     
  • Głos młodych, przy wsparciu ze strony samorządów i instytucji publicznych, może mieć realny wpływ na kondycję miasta i najbliższego sąsiedztwa.
Serdecznie dziękujemy moderatorowi spotkania Kamilowi Szewczykowi i wszystkim wspaniałym gościom i gościniom: Panu Posłowi Łukaszowi Ściebiorowskiemu, Przewodniczącemu Rady Miasta Panu Tomaszowi Wesołowskiemu, Wiceprzewodniczącej Rady Miasta Pani Klaudii Franiel, Dyrektorce jednej ze Szkół Podstawowych Pani Beacie Sikorskiej, Pani Blance Romanowskiej – Dyrektorce Departamentu Infrastruktury i Środowiska Metropolii GZM, Panu Doktorowi Piotrowi Siwkowi z Instytutu Nauk o Ziemi na UŚ w Katowicach, Panu Piotrowi Zieglerowi ze Śląskiego Ruchu Klimatycznego oraz Pani Ewelinie Muszalskiej z Miejskiej Biblioteki Publicznej, a także wspaniałej młodzieży z piekarskich szkół.
Komentarze