Jedzenie powinno być pożywne, smaczne, ale może być i sprawiedliwe. Przedstawiamy Wam przepisy na pyszne, oryginalne i fair potrawy!
Dania główne
Zamiast tradycyjnych polskich, lub bardzo modnych włoskich, potraw niech na Waszym stole zagoszczą smaki świata! Chcecie dowiedzieć się, co jest kwintesencją kuchni Urugwajskiej? A może zainteresuje Was, z czym Ekwadorczycy jadają ryż? Nigdy nie udało Wam się zrobić naprawdę dobrej zupy z soczewicy? Albo może chcecie się dowiedzieć, dlaczego Kubańczycy jedzą potrawę o nazwie „Chrześcijanie i Maurowie”? Przepisy na te i inne potrawy obiadowe znajdziecie na
fairtrade.net.pl. Autorzy przepisów nie tylko podają jak i z czego zrobić te wspaniałości, ale, co najciekawsze opowiadają też o kulturowym ich zapleczu. Dzięki tym opowieściom Wasze jedzenie nabierze dodatkowej pikanterii, a legendy i mity z nim związane zaimponują Waszym gościom. Co ważne przepisy o których tu mowa oparte są o produkty ze Sprawiedliwego Handlu, co tylko poprawia ich „smak”.
Desery
Naturalnie Autorzy nie zapomnieli też o łakociach, które wszyscy lubimy. Tradycjonaliści znajdą tam przepis na wyjątkowy sernik, skrywający się pod polewą z czekolady lub keks z bakaliami. Dla osób, które będą wciąż chętne na eksperymenty kulinarne Autorzy przygotowali m.in. przepisy na argentyńskie markizy migdałowe czy amerykańskie muffiny. Palce lizać!
Smacznego i Sprawiedliwego!