We wtorek ogłoszono, że duńska organizacja rybacka otrzymała certyfikat MSC na połowy dorsza we wschodnim Bałtyku. Jest to pierwsze w Unii Europejskiej rybołówstwo dorszowe, które działać będzie zgodnie ze standardami MSC. Certyfikat gwarantuje, że połów nie będzie zagrażał zasobom ryb.
Podjęta w procesie certyfikacji MSC decyzja jest korzystna nie tylko dla zasobów, ale także dla przemysłu rybnego oraz konsumentów. Przez ostatnie 10 lat z niepokojem obserwowaliśmy pogarszający się stan zasobów dorsza w Bałtyku, będący rezultatem błędnego systemu zarządzania, nadmiernej presji połowowej oraz nielegalnych połowów. Dzięki wspólnym działaniom wielu stron – rybaków, polityków i organizacji pozarządowych – udało się stworzyć podwaliny niezbędne do objęcia stada wschodniego dorsza bałtyckiego certyfikatem MSC. W imieniu WWF chciałbym pogratulować duńskim rybakom, oraz wyrazić nadzieję, że także polskie rybołówstwo certyfikat ten w najbliższym czasie otrzyma – mówi Piotr Prędki z WWF Polska.
Objęcie wschodniego stada dorsza bałtyckiego certyfikacją MSC nie byłoby możliwe bez szeregu działań mających na celu odbudowę jego liczebności. W 2007 roku wszedł w życie długoterminowy plan zarządzania zasobami dorsza w Bałtyku, który zobowiązał Radę Unii Europejskiej do podejmowania decyzji o kwotach połowowych w oparciu o dane naukowe. W tym samym roku Ministrowie krajów nadbałtyckich odpowiedzialni za rybołówstwo podpisali wspólną deklarację, w której zobowiązali się do działań na rzecz walki z nielegalnymi, nieraportowanymi i nieuregulowanymi połowami, budowania kultury przestrzegania przepisów przez sektor, oraz wdrożenia usprawnień w systemie kontroli i inspekcji.
WWF od lat promuje system identyfikowalności produktów rybnych „od morza do talerza”. Uważamy, że tylko dzięki śledzeniu ryb w całym łańcuchu dostaw możliwe jest zapewnienie, że ryby pochodzą ze stada, którego stan liczebny umożliwia połowy, gwarantujące jego przetrwanie. Certyfikat MSC niezaprzeczalnie daje taką gwarancję – dodaje Prędki.
Informację dodatkowe:
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną organizacją, która nadaje ekologiczne oznakowania produktom z ryb. Produkty te muszą spełniać określone standardy. Przede wszystkim muszą pochodzić z łowisk dobrze zarządzanych, z których ryby wyławia się z poszanowaniem środowiska naturalnego (zrównoważone rybołówstwo). Ten sposób prowadzenia połowów gwarantuje zachowanie bogactwa fauny i flory w morzu. Więcej informacji o MSC na stronie
www.msc.org.