Festiwal ŚWIAT NA TALERZU w Bielsku-Białej
Czwartek, 08.11.2012. Kampania WYŻYWIĆ ŚWIAT
Festiwal ŚWIAT NA TALERZU w Bielsku-Białej
Serdecznie zapraszamy do Bielska-Białej na Festiwal ŚWIAT NA TALERZU organizowany przez Polską Zieloną Sieć i Klub Gaja! Przyjdź i dowiedz się więcej na temat najważniejszych wyzwań żywnościowych współczesnego świata oraz współzależności między krajami globalnej Północy i globalnego Południa.
Festiwal odbędzie się w dniach 16-17 listopadaGalerii Bielskiej BWA (ul. 3 Maja 11). W programie pokazy znakomitych filmów dokumentalnych (więcej na temat prezentowanych filmów przeczytacie tutaj), ciekawe dyskusje z zaproszonymi gośćmi, interesujące warsztaty oraz specjalna impreza kończąca Festiwal.
 
Będziemy mówić o przyczynach głodu na świecie, zmianach klimatu, przemysłowej hodowli zwierząt, bezpieczeństwie żywnościowym, sprawiedliwym handlu oraz zrównoważonym rolnictwie lokalnym i odpowiedzialnej konsumpcji.
 
Na zakończenie Festiwalu zapraszamy na specjalną imprezę, która połączy w sobie "kuchnię społeczną" i afterparty w rytmach afrobeat i reggae. Wszystkich uczestników zachęcamy do przyniesienia przygotowanych przez siebie wegetariańskich potraw. Każdy będzie mógł opowiedzieć coś o swoich daniach, wymienić się przepisami i porozmawiać przy wspólnym posiłku. Wieczór poprowadzi bielski kolektyw „Food not Bombs” zrzeszający osoby gotujące i rozdające posiłki dla potrzebujących.
 
Na wszystkie wydarzenia wstęp wolny!
 
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym programem Festiwalu (kliknij, aby pobrać plik PDF) oraz dołączenie do wydarzenia na Facebooku.
 
Festiwal ŚWIAT NA TALERZU należy do międzynarodowej sieci festiwali ALIMENTERRE organizowanych m.in. we Francji, Belgii, Czechach, Rumunii, Togo, Beninie, Senegalu i Burkina Faso. W Polsce impreza zagościła już w Krakowie, Wrocławiu, Gliwicach, Warszawie, Lublinie, Rzeszowie, Szczecinie i Białymstoku.
 
Zapraszamy do udziału!
 
Więcej informacji: globalnepoludnie.pl
 
Festiwal ŚWIAT NA TALERZU, będący częścią kampanii WYŻYWIĆ ŚWIAT, jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej oraz Fondation de France.
Komentarze